„Einantys priekyje“ su S.Kardašiumi: apie darbą krepšinio klube, užduočių gausą ir tobulėjimą
Photo: LKL Akademija

„Einantys priekyje“ su S.Kardašiumi: apie darbą krepšinio klube, užduočių gausą ir tobulėjimą

Author: LKL Akademija
2022-04-12

Krepšinio komanda nėra vien krepšininkai ar treneriai, kurie kaunasi aikštėje ir atiduoda visas savo jėgas. Komanda susideda iš daug žmonių, kurių darbas yra nematomas, nepastebimas, tačiau be galo svarbus.

Prie krepšinio produkto kūrimo prisiliečia didelis skaičius žmonių. Kaip ir visur, komunikacija yra labai svarbus aspektas šioje sferoje. Ji apima informavimą, spaudos konferencijas, socialinius tinklus ir vizualinio turinio kūrimą.

Dažniausiai už viso to stovi vienas arba du žmonės, tačiau jų nuveikiamas darbas yra neapskaičiuojamas. Jie yra pilkieji kardinolai, kurie viską sustyguoja ir padeda krepšinio klubo mechanizmui veikti be trikdžių.

Būtent tokia veikla užsiima ir septintosios LKL akademijos laidos narys Stasys Kardašius, dirbantis Šiaulių „Šiauliai-7bet“ krepšinio komandoje.

Šiame interviu cikle „Einantys priekyje“ skaitytojai ir bus supažindinti su šiuo gabiu LKL akademijos nariu.

S. Kardašius, kaip ir daugelis Lietuvos jaunuolių, vaikystėje norėjo būti krepšininku, tačiau ilgainiui viskas ėmė keistis.

„Visų pirma, tai vaikystėje svajonė buvo pačiam varžytis krepšinio aikštelėje. Tačiau, kažkuriuo metu supranti, kad tos svajonės labai toli ir tenka ieškoti naujų. Kad gyvenimą noriu sieti su krepšiniu ar apskritai sportu (jau kaip ne žaidėjas) supratau gal tik prieš kelis metus. O į LKL akademiją bandymų prisijungti buvo ir anksčiau, tačiau šansą gavau tik šiemet“, – savo istorija dalinosi S. Kardašius.

Būnant LKL akademijoje, Stasiui atsivėrė neeilinė ir netikėta galimybė pradėti darbus savo gimtojo miesto krepšinio komandoje. Jaunuolis pasidalino savo užduočių gausa:

„Tos funkcijos labai skirtingos. Kadangi „Šiaulių-7bet“ klubas darbuotojų kiekiu gana mažas, tai ir atliekamos užduotys labai įvairios. Pradžioje jų buvo mažiau – rungtynių scenarijaus sudarymas ir apskritai pasiruošimas joms (reklaminių ekranų atnaujinimas, greitosios pagalbos iškvietimas, bilietų siuntimas rėmėjams, maisto VIP‘ams užsakymas ir paėmimas, aktyvacijų paruošimas ir koordinavimas).

Rungtynių metu filmuoju ir karpau žaidimo epizodus, o po rungtynių teko ir picas į rūbinę atvežti. Dabar, kadangi komandos komunikacijos vadovas prie mūsų būna vis mažiau, nemažai jo funkcijų perėjo man. Dviese dalinamės socialiniais tinklais. Prie visų darbų prisideda ir savanorių rungtynėms iškvietimas ir darbų paskirstymas, spaudos konferencijų paruošimas.

Taip pat, tenka pildyti įvairias ataskaitas, kurti pasiūlymus potencialiems remėjams ar vykdyti įgaliojimus jau esamiems (pvz. neseniai filmavome šventinį video vienam iš savų partnerių).“

Pasiruošimas rungtynėms kartais gali atrodyti paprastas ir lengvas dalykas, tačiau, iš tiesų, jis susideda iš nemažai svarbių detalių, apie kurias ir pasakojo LKL akademijos narys:

„Dienos būna įvairios, negalėčiau kažkaip jos apibrėžti. Jei vyksta rungtynės, tai ta diena jau ir sukasi būtent apie tai. Ryte įkeliu postus bei storius, vėliau užsuku į areną apžiūrėti, ar aikštelė sustatyta pagal numatytą planą, ar VIP ložė tvarkinga. Tada užsuku į ofisą paimti prizų, o toliau jau vyksta tos veiklos, apie kurias atsakiau anksčiau. Žinoma, dauguma funkcijų atkrenta, jei rungtynės žaidžiamos išvykoje.

Dienomis po rungtynių iš karto prasideda ruošimasis kitoms. Dauguma dalykų galima pasidaryti namie, tad į ofisą kiekvieną dieną nevažiuoju. O kai atsiranda daugiau reikalų, dienas praleidžiu būtent ten.“

Iš tiesų, darbas sporto pasaulyje pasižymi savo greičiu, dinamika ir, kas svarbiausia, jame nėra monotonijos. Jis skiriasi nuo daugumos kitų darbų tuo, kad jame nėra pastovumo. Dažnai girdima mintis, kad darbas sporto industrijoje yra kupinas emocijų ir jausmų. Tačiau labiausiai žmones žavi tai, kad dirbant tokį darbą galima būti arti sportininkų ir trenerių.

„Tai pagrindinis skirtumas, kad nereikia visą dieną sėdėti vienoje vietoje. Pastoviai tenka rotuoti tarp arenos ir ofiso. Veiklos taip pat nuolat keičiasi. O labiausiai, kaip naujokui šitoj srity patinka, kad nemažai laiko tenka praleisti su krepšininkais ar treneriais. Ir, žinoma, džiaugiuosi galėdamas nuolatos bendrauti ir semti patirties iš klubo direktoriaus Donato Slaninos.

Tai žmogus, kurio nuotrauką palubėse beveik kiekvieną dieną matydavau sportuojant krepšinio akademijoje, o dabar – sėdim viename kabinete ir aptarinėjam „kaip „Unics“ Eurolygoje vakar „Barseloną“ nukalė“, – savo darbo išskirtinumais dalijosi S. Kardašius.

Užbaigdamas pokalbį, Stasys pasidalino savo tikslais ir papasakojo apie augimą šioje srityje:

„Tai tikslai būtų tobulėti ir semtis kuo daugiau patirties. Esu čia gana naujas ir daugybę dalykų tenka atlikti pirmą kartą. Tad ir iššūkių iškyla nemažai, bet mokaisi kiekvieną kartą su jais susidūręs. Sporto sritis labai plati, tad kažkokios pozicijos sau nusibrėžęs nesu. Net ir sporto šakos neišskirčiau. Augti, žinoma, kad norisi daug, bet čia jau viskas priklausys nuo paties, kiek darbo ir pastangų įdėsiu. Niekas už rankos nepatemps.“

Sponsors

Title sponsor

General sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Partners

Technical partner
Technical partner
Broadcasting partner
Technical partner
Medical partner
Broadcasting partner
Broadcasting partner