Komentatoriai tikisi nuožmios „Ryto“ ir „Lietkabelio“ kovos: „Reikės penkerių rungtynių“
Photo: LKL/BNS

Komentatoriai tikisi nuožmios „Ryto“ ir „Lietkabelio“ kovos: „Reikės penkerių rungtynių“

Author: LKL.lt
2021-05-25

„Betsafe-LKL“ čempionate antradienį startuoja antroji pusfinalio serija. Sostinėje kovą dėl bilieto į pirmenybių didįjį finalą pradės Vilnaus „Rytas“ ir Panevėžio „Lietkabelis“.

Tiesioginę rungtynių transliaciją nuo 18.30 val. stebėkite per BTV televiziją.

Jei pirmojoje pusfinalio poroje tarp Kauno „Žalgirio“ ir Utenos „Juventus“ jėgų pusiausvyra aiškiai krypsta kauniečių naudai, tai Vilniaus ir Panevėžio ekipų kovoje ryškų favoritą išskirti kur kas sunkiau.

Apie tai daug pasako keturios šių komandų akistatos reguliariajame sezone, kuriose pasidalinta po 2 pergales. Paskutinįjį mačą 85:79 laimėjo panevėžiečiai, tokiu būdu pusfinalyje išvengdami Lietuvos čempionų barjero.

Itin nuožmios kovos prieš seriją tikėjosi LKL.lt kalbinti lygos komentatoriai – Karolis Tiškevičius, Vaidas Čeponis ir Benediktas Petkus.

„Abi komandos kiekvienoje pozicijoje turi viena kitai ką priešpastatyti, – nagrinėti įdomiausias mikrodvikovas ėmėsi K. Tiškevičius. – Andrew Goudelockas paskutinėse rungtynėse įmetė 22 taškus, bet lygiai taip pat ir „Lietkabelis“ savo gynėjų grandy turi tris žvėris, kurie atsveria „Ryto“ gynėjų grandį su Goudelocku priešaky. Čia lygybė.

Įdomi lengvųjų kraštų akistata. Vytenis Lipkevičius yra velniškai gudrus, gynybinis žaidėjas, galintis puikiai pataikyti iš toli. Arnas Butkevičius atletiškesnis, irgi gerai ginasi, bet viską sudėjus, galima dėti kone lygybės ženklą. Vidurio puolėjai irgi beveik broliai dvyniai – Ivanas Buva prieš Džordže Gagičių – irgi sunku įžvelgti pranašumų. Gytis Masiulis prieš Kristjaną Kitsingą – labai panašaus plano žaidėjai. Aš, tiesą sakant, neįžvelgiu netgi didelių skirtumų kiekvienoj grandy.“

„Panevėžiečių koziriu gali tapti ir Čanako sugebėjimas varžovams pateikti taktinių staigmenų. „Ryto“ pranašumas gali būti žaibiškos kontratakos, Goudelocko individualus meistriškumas, tolimi metimai. Vilniečiai turi daugiau gerų metikų nei panevėžiečiai“, – tam tikrų pranašumų tiek vienoje, tiek kitoje barikadų pusėje įžvelgė V. Čeponis.

LKL.lt pristato „Ryto“ ir „Lietkabelio“ pusfinalio serijos apžvalgą su trijų „Betsafe-LKL“ balsų komentarais.

„Lietkabelis“ po serijos su „Neptūnu“ turėjo devynias dienas poilsio, o „Rytas“ atkrintamąsias pradėjo tik prieš penkias dienas. Kam ir kodėl ši pertrauka labiau išeis į naudą?

K.T.: Viena vertus, vieni daugiau pailsėjo, galėjo daugiau laiko skirti treniruotėms ir, ko gero – kalbu apie „Lietkabelį“ – pasiruošimui žaisti prieš „Rytą“, nes manau, kad „Lietkabelis“ puikiai suvokė, kad tą ketvirtfinalį „Rytas“ vienokiu ar kitokiu būdu laimės. Ilgiau galėjo gvildenti varžovą.

Kita vertus, ką ten labai ruoštis, kai ir taip jau šį sezoną žaidei keturis kartus, vieni kitus žinai kaip nuluptus ir iš esmės nieko naujo nepasakysi nei savo krepšininkams, nei patys krepšininkai nieko naujo nesusigalvos.

„Rytas“ žaidė dvejas lengvas rungtynes su „Šiauliais“. Į jokį ypatingą ritmą neįėjo ir rimtų pratybų neturėjo. Nuovargiu to nepavadinsi. Nei viena, nei kita komanda dėl to jokio pranašumo neturi.

V.Č.: Sunku pasakyti. Viena vertus, panevėžiečiai geriau pailsėjo, turėjo daugiau laiko pasirengti pusfinaliui. Kita vertus, ilga pertrauka be rungtynių gali jiems šiek tiek pakišti koją, nes galima kuriam laikui prarasti varžybų ritmą. Vilniečiams šiokią tokią meškos paslaugą gali padaryti tai, kad jiems ketvirtfinalis su šiauliečiais buvo tarsi lengvas pasivaikščiojimas parke.

B.P.: Jei serijoj su „Rytu“ „Šiauliai“ būtų buvę pilnos sudėties, vilniečiams koją dabar galėtų kišti nuovargis, bet dabar, su visa meile ir pagarba „Šiauliams“, galima sakyti kad „Rytas“ turėjo gerą treniruotę.

„Lietkabelis“, suprantama, jog per tą ilgą laiką šiek tiek galėjo pamesti ritmą. Pliusai: proga išsilaižyti žaizdas ir traumas, poilsis po intensyvaus tvarkaraščio sezono pabaigoj.

Reguliariajame sezone komandos pasidalino po 2 pergales. Ką prieš pusfinalio seriją mums pasako pirmosios ketverios rungtynės?

K.T.: Keturios rungtynės ir buvo keturios skirtingos istorijos. Pirmame susitikime „Rytas“ dar buvo Donaldo Kairio komandai ir buvo ta liūdniausia „Ryto“ versiją šį sezoną. Kiti trys mačai jau vyko vadovaujant Žibėnui. Pirmas jų susitikimas buvo tada, kai aiškus favoritas buvo „Lietkabelis“ ir jie nežaidė pilna jėga. Nepilnos sudėties „Rytas“ laimėjo. Likę du mačai irgi buvo kitos istorijos.

Paskutinėse rungtynėse „Rytas“ laimėdamas galėjo pusfinalyje „Juventus“, o „Lietkabelis“ siekė išvengti „Žalgirio“. Tai visai skirtingo lygio motyvacija. „Lietkabeliui“ tai buvo išlikimo rungtynės, o „Rytui“ tai nebuvo gyvybės ir mirties klausimas. Kūno kalba irgi rodė, kad „Lietkabelis“ žymiai labiau norėjo tos pergalės. O dabar jau abiem komandoms tai bus „gyvenk arba mirk“ rungtynės.

Kas mane labiausiai intriguoja – tai, kad „Lietkabelis“ yra skirtinga komanda žaidžiant su pirmo ketverto komandomis ir kita komanda, žaidžiant prieš likusias lygos ekipas. Tas pirmasis „Lietkabelis“ yra visai kitos motyvacijos komanda ir mes negalėsim šitos serijos lyginti su keturiomis rungtynėmis iki atkrintamųjų, nes jos visos skirtingos ir nesulyginamos motyvacijos ir sudėties prasme.

V.Č.: Tarpusavio dvikovos reguliariajame sezone parodė, kad komandų jėgos apylygės. Kita vertus, daryti rimtų išvadų negalima. Juk „Lietkabelis“ sostinės ekipą pirmajame mače pranoko tuomet, kai „Rytą“ dar treniravo Donaldas Kairys. Atėjus Giedrius Žibėnui, vilniečių žaidimas radikaliai pagėrėjo. Na, o paskutinėse tarpusavio rungtynėse Vilniaus krepšininkams rezultatas jau nebuvo labai svarbus, nes jie jau negalėjo nei pakilti iš antrosios vietos, nei nukristi.

B.P.: Į tarpusavio rungtynes, manau, pernelyg žvalgytis nereikėtų, visgi abi komandos sezono eigoje išgyveno skirtingas atkarpas, kurioms įtakos turėjo pokyčiai klubuose, traumos, koronavirusas.

Kuris iš trenerių – Giedrius Žibėnas ar Nenadas Čanakas – darys didesnę įtaką savo komandos žaidimui? Kodėl?

K.T.: Šį sezoną Žibėnas laimi prieš Čanaką 2-1. Žibėnas yra žmogus, pažadinęs „Rytą“ ir krepšininkų miegojusias galimybes. Čanakas yra mums pažįstamas ir užsirekomendavęs treneris. Aš manau, kad tai puikių dviejų lygiaverčių trenerių akistata. Abu gudrūs, abu pademonstravę savo lygį. Kalbėti apie pranašumą sudėtinga. Kaip ir komandos, taip ir treneriai – kone lygiaverčiai.

V.Č.: Abu treneriai žaidimui darys didelę įtaką. Manau, kad Čanakas už Žibėną kiek stipresnis taktiškai, o pastarasis serbą kiek pranoksta sugebėjimu nuteikti žaidėjus kovai. Mano nuomone, Čanako svarba bus didesnė, nes „Lietkabelis“ turi truputį silpnesnę sudėtį, trumpesnį atsarginių žaidėjų suolą. Tuomet stratego įtaka ypač svarbi.

B.P.: Nesinori nuvertinti kurio nors trenerio. Ne pati lengviausia „Lietkabelio“ serija su „Neptūnu“ Čanakui turėtų pridėti papildomos motyvacijos, ieškant ką pasiūlyti varžovams, o nauja Žibėno sutartis gali įnešti šiek tiek ramybės „Ryto“ trenerių štabe.

Kurių žaidėjų mikrodvikovą bus įdomiausia stebėti? Kodėl?

K.T.: Nėra ypatingo, superįdomaus susitikimo, nes visi elementai yra vienodai įdomus, tolygūs. Man tai yra visiškai lygios komandos su labai panašaus pajėgumo krepšininkais kiekvienoje pozicijoje.

V.Č.: Įdomu bus stebėti įvairias mikrodvikovas. Pavyzdžiui, fiziškai labai galingų aukštaūgių Buvos ir Gagičiaus akistatą. Taip pat itin smalsu, ar solidus gynybos specialistas Vytenis Lipkevičius pristabdys Arną Butkevičių.

B.P.: Gagičius ir Buva – du individualiai stiprūs krepšininkai, kurių mikrodvikovai papildomo prieskonio prideda balkaniška krepšinio mokykla.

Serijos baigties spėjimas

K.T.: Vienintelis rezultatas, kuris nustebintų – 3:0 bet kurios komandos naudai. Tai būtų visiška sensacija, absoliutus netikėtumas. Pinigus statyčiau, kad reikės penkerių rungtynių. Prognozuodamas sakyčiau, kad bus 3:2, o kurios komandos naudai – neįsivaizduoju. Tai labai maži skirtumai. Gerai, kodėl gi ne, „Lietkabelis“ 3:2.

V.Č.: 3:2 laimės „Rytas“.

B.P.: „Rytas“ 3:2.

Kuris žaidėjas taps serijos MVP?

K.T.: Jei sakau, kad laimės „Lietkabelis“, sakau, kad serijos MVP – Margiris Normantas. Nes jis yra žmogus, kuris turi pykčio „Rytui“. Bent jau sportinio pykčio tai tikrai. Jis tai komandai buvo nereikalingas. Ji juo netikėjo. Šis Normanto sezonas yra kosminis, rodikliai dvigubai geresni nei bet kada anksčiau. Žaisti prieš „Rytą“ jam yra papildoma motyvacija, jis – vienas geriausiai besiginančių lygos gynėjų. Daug šnekam apie jo skaičius puolime, bet jis absoliučiai puikiai ginasi vienas prieš vieną, yra fiziškai sutvirtėjęs, puikiai skaito žaidimą. Jo rankų pilna visur, išmušinėja kamuolius. Manau, kad Normantas bus gal net svarbiausias „Lietkabelio“ žaidėjas šitoje serijoje.

V.Č.: Prognozuoju, kad serijos MVP bus Ivanas Buva.

B.P.: Ivanas Buva. Monstras, kuris iš visos sostinės komandos prieš „Lietkabelį“ fiksuoja geriausius skaičius.

Sponsors

Title sponsor

General sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Partners

Broadcasting partner
Technical partner
Broadcasting partner
Technical partner
Technical partner
Broadcasting partner
Medical partner