A. Sireika apie komandos vadovų keliamus aukštus tikslus: „Sunkių užduočių aš nebijau“
Photo: LKL/BNS

A. Sireika apie komandos vadovų keliamus aukštus tikslus: „Sunkių užduočių aš nebijau“

Author: LKL.lt
2020-09-07

Iki naujojo „Betsafe–LKL“ sezono pradžios likus mažiau nei dviems savaitėms, LKL.lt ir toliau pristato visų komandų vasaros darbus. Naujausioje apžvalgoje – „Šiaulių“ komanda.

Saulės miesto ekipai, kaip ir daugeliui komandų, tai buvo itin sunki vasara. Daug jėgų iš klubo vadovybės pareikalavo tvarkymasis su pandemijos padariniais.

Vis tik šiauliečių sporto direktorius Mindaugas Žukauskas džiaugėsi tuo, kaip buvo įveikti kilę iššūkiai.

„Sugebėjome suvaldyti viską taip, kad galime startuoti šiame sezone. Išlikom, nepabėgo rėmėjai, pavyko susitvarkyti ir su visais praėjusio sezono krepšininkais. Situacija buvo įdomi, bet viską vertinu gerai – esame gyvi ir sveiki bei nekantraujame pradėti naująjį sezoną“, – kalbėjo vienas klubo vadovų.

Kitas sunkus galvosūkis, kurį teko spręsti „Šiauliams“ – naujoji sudėtis. Klubą palikus būriui svarbių žaidėjų, teko iš esmės performuoti ekipos gretas.

„Darbo buvo daugiausiai nuo tada, kai grįžau į „Šiaulius“. Turime tik kelis žmones iš praėjusio sezono, dabar jau gaunasi nauja komanda, – vasaros darbus komentavo šiauliečių vyriausiasis treneris Antanas Sireika. – Kaip viskas pavyko, bus galima sakyti tik po kurio laiko. Rinkomės žaidėjus, kurie mums tiko ir pagal žaidimo stilių, ir finansines galimybes, viskas ėjo kartu.“

Praėjęs sezonas. 8 vieta. 7 pergalės ir 17 pralaimėjimų.

Treneris. Antanas Sireika.

Sudėtis.

Įžaidėjai: Elvaras Fridrikssonas, Ernestas Jonkus.

Atakuojantys gynėjai: Martynas Varnas, Eimantas Stankevičius.

Lengvieji krašto puolėjai: Aurimas Urbonas, Justas Furmanavičius.

Sunkieji krašto puolėjai: Sethas LeDay, Denisas Krestininas, Danielis Baslykas.

Vidurio puolėjai: Ryanas Andersonas, Andy Van Vlietas, Jonas Paukštė.

Didžiausi vasaros laimėjimai. Suvaldyta finansinė situacija.

Šią vasarą didžiausiu „Šiaulių“ laimėjimu tapo ne išsaugoti ar į komandą prisivilioti žaidėjai, o išlaviravimas su klubo finansine padėtimi. Anot klubo vadovų, nors biudžetas ir krito, į jį sutilpo visų pagal komandos viziją rinktų žaidėjų atlyginimai.

Visgi komplektuojant ekipą taip pat reikėjo kaip reikiant paplušėti. Sudėtyje atsivėrusias skyles šiauliečiai kamšė tiek legionieriais, tiek jaunais lietuviais, išsaugoti pavyko vos kelis krepšininkus.

„Nauji žaidėjai duoda ir trūkumų – nežino vienų ar kitų dalykų. Bet tai suteikia postūmį dirbti ir treneriui, nes reikia ieškoti prie jų kelio, kaip juos geriau išnaudoti, – į laukiančius darbus žvelgė klubo vairininkas. – Gal kažkas iš jų taps tokiais, kokių nesitikėjome? Reikia daugiau optimizmo ir entuziazmo, juk negali visad važiuoti senais bėgiais, stengiesi viska daryti naujai.

Kalbant apie likusius žaidėjus, Stankevičius yra, kaip aš vadinu, auksarankis, galbūt jis galėtų iškilti ir atstoti išvykusį Evaldą Šaulį. Urbonas visą vasarą daug sportavo, jis yra tvirtas, aktyvus ir protingas žaidėjas. Iš naujų žaidėjų lyderiu galėtų būti Fridrikssonas – energingas žmogus, gerai pataikantis ir greitas.“

Didžiausios vasaros netektys. Rokas Gustys ir Benas Griciūnas.

Būtent šias dvi pavardes paklaustas apie skaudžiausius pasikeitimus išskyrė „Šiaulių“ strategas. Abu centro puolėjai pasirinko karjeras tęsti kituose „Betsafe–LKL“ klubuose. R. Gustys išvyko į Vilnių, o B. Griciūnas apsivilks Klaipėdos „Neptūno“ marškinėlius.

Šių žaidėjų indėlis buvo be galo svarbus praėjusiame sezone. Spalio mėnesio MVP tapęs R. Gustys per rungtynes vidutiniškai rinkdavo 11,3 tšk., 6,5 atk. kam. ir 13,4 naud. bal., tuo tarpu B. Griciūnas fiksavo tokius skaičius – 11,7 tšk., 4,3 atk. kam. Ir 11,7 naud. bal.

„Griciūnas praeitą sezoną kilo, matėsi gera perspektyva. Jis darė pažangą, žaidė vis įvairiau. Gusčiui pradžioje kažko trūko, bet vėliau pajutome, kad turim tvirtą žmogų po krepšiu, nereikia visad bėgti jam padėti. Greitas, judrus žaidėjas, kuo toliau tuo labiau ėmė pataikyti metimus. Jaučiausi ramus dėl jų. Abiem išvykus patyrėme didelį praradimą“, – skaudžias netektis pakomentavo treneris.

Į šių žaidėjų vietą atvyks Lietuvoje jau žaidęs Ryanas Andersonas ir Andy Van Vlietas, taip pat „Šiauliuose“ išvysime 226 cm ūgio aukštaūgį Joną Paukštę.

Tikslai. Geriausiųjų ketvertukas.

Nors klubo vadovai supranta, kad toks tikslas iš aštuntą vietą praėjusiame sezone užėmusios ekipos gali nuskambėti kiek per drąsiai, mažesnių užduočių jie kelti nesiruošia.

„Niekas nesikeičia. Nors ir drąsu taip sakyti, bet galime pretenduoti į ketvertuką. Reikia turėti aukščiausius tikslus. O kol kas turime pradinį tikslą – pasiekti atkrintamąsias“, – liniją nubrėžė M. Žukauskas

„Pats noriu pasirodyti kuo geriau, tad reikia taikytis į aukštesnes vietas, o ne į aštuntą ar devintą pozicijas. Gyvenimas parodys pats – kokie bus varžovai, kokia bus mūsų komanda, kaip sugebėsime žaidėjus nukreipti gera linkme. O sunkių užduočių aš nebijau, jos tokios ir turi būti – kuo daugiau pasiekti“, – sporto direktoriui antrino A. Sireika.

Biudžetas. Sumažėjęs 30 procentų.

„Turime konkrečių garantų, bet iš principo buvo sunku. Vasarą daug rėmėjų norėjo piniginius klausimus nukelti rudenį. Esame dėkingi tiems, kas parėmė, bet dar daug kas spręsis vėliau. Kalbant apie žaidėjų kainas, nepasakyčiau, kad jos ženkliai krito. Galbūt vėliau komplektacijas pradėję klubai dabar iš to išloš, bet jeigu norėjai konkretaus žmogaus savo komandoje, to nesijautė. Taip, kainos kažkiek sumažėjo, bet neženkliai, tikrai ne 30–40 procentų“, – apie klubo finansus atviravo klubo direktorius Mindaugas Stankevičius.

Apibendrinimas. Pataikančiais žaidėjais apsilipdę „Šiauliai“ – ambicingi, bet reikalaujantys laiko.

Saulės miesto ekipa atsinaujino iš pagrindų. Radę pamainas išvykusiems lyderiams, šiauliečiai ir toliau laikysis A. Sireikos filosofijos, kurioje esminė žaidimo ašis yra puolimas.

Nors iškelti aukšti tikslai ir skambūs, bet dideles permainas išgyveno didžioji dalis pirmenybių klubų, todėl pavykus greitai sustyguoti žaidimą, „Šiauliai“ gali kabintis į pirmosios turnyrinės lentelės pusės vietas.

„Rinkomės, ieškojom, analizavom žaidėjus pagal trenerio stilių, kuris yra atakuojantis. Šiemet tiek dideli, tiek maži žaidėjai yra pataikantys. Būsime kovotojų komanda, kuri demonstruos gražų ir  atakuojantį žaidimą“, – teigė klubo sporto direktorius.

Sponsors

Title sponsor

General sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Partners

Technical partner
Medical partner
Broadcasting partner
Broadcasting partner
Broadcasting partner
Technical partner
Technical partner