V. Čeponis: Ar Kėdainių ir Klaipėdos komandos sukurs staigmeną?
Photo: LKL

V. Čeponis: Ar Kėdainių ir Klaipėdos komandos sukurs staigmeną?

Author: V. Čeponis
2023-01-19

Prieš lemiamas Citadele KMT ketvirtfinalio dvikovas savo įžvalgomis pasidalino „Betsafe-LKL“ komentatorius Vaidas Čeponis:

„Betsafe-LKL“ čempionų Vilniaus „Ryto“ krepšininkų šeštadienį laukia rimtas iššūkis. Citadele KMT ketvirtfinalio antrosiose rungtynėse, norint žengti į finalo ketvertą, jiems reikės likviduoti 8 taškų Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ persvarą Vilniečiai šį sezoną kėdainiečiams nusileido jau du kartus.

Lengva tądien tikriausiai nebus ir kitos ketvirtfinalio poros favoritei Jonavos „Cbet“ komandai. Jai reikės išsaugoti trapų 5 taškų pranašumą akistatoje su Klaipėdos „Neptūnu“, kuris neseniai „Betsafe-LKL“ pirmenybių mače svečiuose nukovė lygos vicečempioną Panevėžio „7Bet-Lietkabelį“.

Sekmadienį atsakomąsias ketvirtfinalio rungtynes žais „7Bet-Lietkabelis“ ir Utenos „Uniclub Casino Juventus“ bei Kauno „Žalgiris“ ir Alytaus „Wolves“. Apie šiuos du mačus – kitoje apžvalgoje.

Beje, Citadele KMT finalo ketvertas pirmą kartą vasario 18-19 dienomis bus rengiamas Šiauliuose. Su kodu KMT15 gausite 15 proc. nuolaidą visiems pusfinalių dienos bilietams.

„Cbet“ – „Neptūnas“ (pirmosios rungtynės 85:80)

Klaipėdiečiai sieks ne tik bilieto tarp keturių stipriausiųjų, bet ir pirmą kartą šį sezoną paklupdyti Virginijaus Šeškaus kariauną. „Betsafe-LKL“ dvikovoje jonaviečiai išvykoje užtikrintai pranoko varžovus (93:77).

Manau, kad „Neptūnas“ vis dėlto turi šansą ne tik parsivežti pergalę iš Jonavos, bet ir laimėti reikiamu skirtumu. Uostamiesčio krepšininkams sparnus turėjo užauginti praėjusį savaitgalį pasiekta netikėta pergalė Panevėžyje. Net ir be pagrindinio įžaidėjo Žygimanto Janavičiaus. Apskritai pastaruoju metu „Betsafe-LKL“ klaipėdiečiai demonstruoja solidesnius rezultatus nei „Cbet“ (išimtis –prastos rungtynės su „Žalgiriu“).

„Neptūno“ žaidėjai geriau už jonaviečius kovoja dėl atšokusių kamuolių –  klaipėdiečių vidurio puolėjai Austinas Wiley ir Rokas Gustys po lenta grumiasi efektyviau už savo kur kas mažiau atletiškus tiesioginius oponentus Goraną Huskičių ir Artūrą Valeiką.

Jonaviečiai neturi tokio kalbro lengvojo puolėjo kaip klaipėdiečiai. Turiu omenyje Deividą Gailių, kuris individualiomis pastangomis vienas gali nulemti rungtynių baigtį. Proveržio sezoną žaidžia Matas Jogėla, bet kada gali iššauti Mindaugas Girdžiūnas.

Visgi, mano galva, šiek tiek daugiau kozirių – Jonavos krepšininkų rankose. Visi esame įpratę prie to, kad V. Šeškaus diriguojamos komandos daugiausia remiasi puolimu, o konkrečiai – tritaškiais. Tačiau dabar situacija pasikeitė radikaliai. „Cbet“ aštresnis ginklas – gynyba, o ne puolimas. Jonaviečiai „Betsafe-LKL“ į savo krepšį praleidžia tik 79,1 taško. Tai antras rezultatas lygoje! Be to, Jonavos klubas pirmauja „Betsafe-LKL“ pagal perimtus kamuolius.

„Cbet“ krepšininkai oponentus pranoksta taiklumu. Jonavos ekipoje yra kur kas daugiau iš žaidimo ir baudas pataikančių žaidėjų. V. Šeškaus dispozicijoje – gausesnis būrys taškus renkančių krepšininkų nei Klaipėdos ekipoje. Atsarginių suolą pailgino rimtas pirkinys Glynnas Watsonas.

„Neptūnas“ ketvirtojo numerio pozicijoje neturi atsvaros Jeffery Garrettui – Rinaldas Malmanis, Oskaras Pleikys savo sugebėjimais universaliajam amerikiečiui neprilygsta nė iš tolo.

„Rytas“ – „Nevėžis-Optibet“ (pirmosios rungtynės 70:78).

Vilniečiai šį sezoną Kėdainių klubą palaužė tik kartą iš trijų bandymų ir tai vos 2 taškeliais. Akivaizdu, kad „Rytui“ kėdainiečiai yra labai neparankūs priešininkai. Puikus „Nevėžio-Optibet“ žaidimas abiejuose frontuose yra viena didesnių sezono staigmenų. Gerokai patobulėjo jaunas treneris Gediminas Petrauskas.

Visuose trijuose tarpusavio mūšiuose Giedriaus Žibėno auklėtiniai nepajėgė užmauti apynasrio vikriajam Artūrui Žagarui. Latvis visose dvikovose atseikėjo varžovams per 20 taškų. Jo vidurkis tose trejose rungtynėse su „Rytu“ siekė net 23 taškus. Panašu, kad vilniečiai neturi žmogaus, kuris vienas prieš vieną uždengtų reaktyvinį varžovų legionierių.

Akivaizdu, kad šeimininkai A. Žagarui skirs milžinišką dėmesį. Tikėtina, kad jis nebus toks rezultatyvus kaip ankstesniuose mačuose. Labai realu, kad prieš latvį bus nuolat dvigubinama gynyba. Tokiu atveju reikės dažniau nusimesti kamuolį, o rungtynių baigtis labai priklausys nuo to, kokiu taiklumu metimus realizuos jo komandos draugai. Stabiliai pataikančių žaidėjų „Nevėžio-Optibet“ gretose stinga. Tas pats A. Žagaras nėra puikus snaiperis.

Tačiau kėdainiečiai daug taškų renka prasiveržimais ar greitojo puolimo metu. Esant menkiausiai galimybei jie stengiasi žaisti uraganiniu tempu. Ar taip bus ir šį kartą, priklausys ir nuo atkovotų kamuolių po savąja lenta. „Nevėžis-Optibet“ neseniai pasistiprino nuostabiai dėl kamuolių besigrumiančiu Deshawnu Freemanu. Dėl to vilniečiams gyvenimas gali tik pasunkėti.

„Ryto“ gynyba šį sezoną smarkiai šlubuoja. Sostinės ekipa dažniau remiasi puolimu. Vilniečiai rungtyniauja labai banguotai. Jų žaidimas labai smarkiai priklauso nuo Marcuso Fosterio. Jei jam pasitaiko juoda, Vilniaus komanda neretai pralaimi. Pavyzdžiui, taip nutiko ir „Betsafe-LKL“ rungtynėse su  „Wolves“. Šis amerikietis dažnai ištraukia savo ekipą, bet kartais ir nuskandina.

Vis dėlto „Rytas“ turi daugiau aukštesnio lygio krepšininkų. Tai, kad vilniečiai moka mobilizuotis „gyvenk arba mirk“ rungtynėse, parodė ir mačas FIBA Čempionų lygoje su Salonikų PAOK. Velniškai įdomu, kaip bus šį kartą.

Sponsors

Title sponsor

General sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Partners

Medical partner
Technical partner
Technical partner
Broadcasting partner
Broadcasting partner
Technical partner
Broadcasting partner