Dvikovomis su „Rytu“ besimėgaujantis J. Zdovcas apie savo startą „Žalgiryje“: „Tai – sunkiausias karjeros etapas“
Photo: LKL

Dvikovomis su „Rytu“ besimėgaujantis J. Zdovcas apie savo startą „Žalgiryje“: „Tai – sunkiausias karjeros etapas“

Author: LKL.lt
2022-03-25

Jau šį sekmadienį „Betsafe-LKL“ čempionate sirgalių laukia krepšinio gurmanų desertas. Trečiąjį kartą sezone ginklus surems pirmaujančios pirmenybių ekipos – Vilniaus „Rytas“ (20-3) ir Kauno „Žalgiris“ (22-1).

Lietuvos grandų akistata ir vėl vyks Vilniuje, o mačą nuo 17 val. transliuos BTV ir Go3.

Iki šiol sužaistuose dviejuose mačuose komandos pasidalino po pergalę – „Rytas“ triumfavo Kaune (84:75), o sostinėje revanšu džiaugėsi jau „Žalgiris“ (72:67). Būtent sulig pastarosiomis rungtynėmis nutrūko įspūdinga vilniečių atkarpa, per kurią Giedriaus Žibėno auklėtiniai iškovojo net 14 pergalių iš eilės. Tuomet „Rytas“ ėmė buksuoti FIBA Čempionų lygoje, o Citadele Karaliaus Mindaugo taurėje (Citadele KMT) krito dar pusfinalyje, taip prarasdamas šansą ir vėl namuose kelti į viršų šio turnyro trofėjų.

Vis tik su portalu LKL.lt kalbėjęs Lietuvos čempionų treneris Jure Zdovcas prastesnės sekmadienio varžovų atkarpos nesureikšmina.

„Sezonas yra ilgas. Visos komandos kenčia, turi geresnių ar blogesnių atkarpų. Net tokios komandos kaip Madrido „Real“ turi krizių, geriau jas išgyventi sezono viduryje. Geros komandos iš to pasimoko ir tampa stipresnės, o „Rytas“ tikrai žaidžia gerai, – pagarbiai apie priešininkus atsiliepė slovėnas. – Jie turi daug lygiaverčių žaidėjų. Iki sezono pabaigos vis dar daug rungtynių, o mums šios rungtynės yra svarbios todėl, kad jas laimėję greičiausiai nebeprarasime pirmosios vietos lentelėje.“

Pergalė Vilniuje žalgiriečiams praktiškai garantuotų pirmąją vietą reguliariajame sezone, kadangi likus vos šešiems mačams iki atkrintamųjų „Rytas“ būtų lenkiamas jau trimis laimėjimais, o tarpusavio pranašumas taip pat būtų kauniečių rankose. Pralaimėjimas, nors ir nebūtų tragedija Kauno krepšininkams, bet sugrąžintų viltis vilniečiams, kadangi juos nuo „Žalgirio“ skirtų tik vienas laimėjimas, o tarpusavio pranašumą įgytų „Rytas“.

Vis tik tai – kol kas tik teoriniai pasvarstymai, kurie išsipildyti galės „Avia Solutions Group“ arenoje, ant kurios parketo žaliai-baltas figūrėles stumdys J. Zdovcas.

Rudenį į Lietuvą pakeisti Martino Schillerio atvykęs specialistas neslepia – sezono pradžia buvo sunkiausias visos jo karjeros etapas.

„Tai visiškai nauja situacija, įšokau į komandą, kai reikėjo žaisti dvigubą Eurolygos savaitę išvykoje. Mūsų ir buvusio trenerio filosofijos buvo visiškai skirtingos. Tai tikrai nebuvo lengva, visiškai. Bet tai mūsų darbas“, – pasakojo Kauno klubo vairininkas.

Jūsų dėmesiui – pokalbis su J. Zdovcu, o jame – stratego mintys apie dabartinę jo komandos būseną, iššūkių kupiną laiką Kaune, lūžio momentą, santykius žiniasklaida ir artėjančias rungtynes su „Rytu“.

– Treneri, jūsų komanda prieš mėnesį iškovojo Citadele KMT titulą, pakėlė žaidimo lygį Eurolygoje, kur vis dar kovojate, kad neliktumėte paskutiniai, o iki „Betsafe-LKL“ atkrintamųjų liko kiek daugiau nei mėnuo. Kiek esate patenkintas dabartine situacija?

– Žinote, visų pirma, mes, treneriai, visada jaučiamės taip, kaip mūsų komanda sužaidė paskutiniąsias rungtynes. Jas mes pralaimėjome, todėl galėtų būti ir geriau. Laimėjome taurę, to iš mūsų visi tikėjosi, esame pirmi „Betsafe-LKL“, to irgi visi tikėjosi. Net ir su tomis problemomis, kurias turėjome, vis tiek negalime sakyti, kad esame patenkinti, kaip atrodome Eurolygoje, kur vis dar kaunamės, kad neliktume paskutiniai, o tą padaryti bus sunku. Bet vis dar turime motyvacijos laimėti paskutines dvejas rungtynes, kurias žaisime kelių dienų tarpe. Tikiuosi, neturėsime nemalonių siurprizų – traumų ar kažko kito, kad galėtume žaisti pilnu pajėgumu.

– Akivaizdu, kad tai labai sunkus sezonas „Žalgiriui“, bet dabartinis žaidimas atrodo gana stabiliai. Papasakokite mums, treneri, kaip jums pavyko įveikti šį didžiulį iššūkį asmeniškai? Galbūt buvo momentų, kai ėmėte galvoti, kad visa tai jums per sunku?

– Niekada nebuvo tokių minčių, nors tai buvo dideli iššūkiai. Kai pasirašiau kontraktą, daug žaidėjų turėjo problemų su sveikata, po to turėjome COVID-19 atvejų, nukeltų rungtynių, dar daugiau traumų... Bet dėl to nesiskundžiu, nepasidaviau, visada mėginu į viską žvelgti pozityviai. Besąlygiškai pasitikiu savo žaidėjais, nesvarbu, prieš ką bežaistume. Kai kurie žaidėjai lėtai tobulino savo žaidimą, pagavo ritmą, ir visi kartu mes sugebėjome susiklijuoti, kad būtume konkurencingi ir Eurolygoje į kiekvienas rungtynes eitume su mintimi laimėti.

– Ar sutiktumėte, kad tai buvo sunkiausias laikas jūsų karjeroje, įskaitant ir žaidėjo karjerą?

– Taip, sutinku su tuo. Tai visiškai nauja situacija, įšokau į komandą, kai reikėjo žaisti dvigubą Eurolygos savaitę išvykoje. Mūsų ir buvusio trenerio filosofijos buvo visiškai skirtingos. Tai tikrai nebuvo lengva, visiškai. Bet tai mūsų darbas. Man buvo didelis iššūkis po ilgo laikotarpio sugrįžti į Eurolygą. Kai žvelgiu atgal, įprastai blogus dalykus pamirštu, o prisiminimuose lieka geriausi.

– Kada buvo momentas, kai pradėjote jausti, kad komanda ėmė žaisti taip, kaip norite?

– Man pačiam reikėjo prisitaikyti prie žaidėjų, bet nebuvo laiko įdiegti filosofiją, neatsivežiau čia savo asistentų, atvykau vienas. Todėl turėjau pats prisitaikyti prie asistentų, prie komandos, kurią turiu. Turime žaidėjų, kurie ne visai atitinka mano krepšinio filosofiją. Vis tik sugebėjome susiklijuoti. Turėjome nemažai gerų rungtynių, kurias galiausiai pralaimėjome dėl sėkmės, kokybės, gerų pakeitimų stokos. Reikėjo tik vieno gero mačo, kad persilaužtume. Tada viskas palengvėjo.

Tai galėjo būti mačas Monake, kuriame rėmėmės tik Luku ir Tai įžaidėjo pozicijoje. Kai negali remtis kitais žaidėjais, žaisti labai sunku, bet tuomet grįžo  Joffrey Lauvergne'as ir Paulius Jankūnas, todėl pasijautė, jog nuo suolo išėjus pakeitimui, vietoj to, kad žaistume prasčiau, pradėjome žaisti geriau. Šios rungtynės tikrai buvo geros, tai vienas kertinių momentų.

– Kiek stengiatės sekti, kokia yra žmonių nuomonė apie jūsų komandų žaidimą, ką sako žurnalistai ir įvairūs ekspertai? Koks jūsų požiūris šiuo klausimu? Ar manote, kad užsienio treneriai ir žaidėjai turėtų būti įsitraukę į vietinę žiniasklaidą?

– Niekada neturėjau problemų su žiniasklaida ar žurnalistais – tai darbo dalis. Neskaitau portalų ir mūsų komunikacijos žmonėms sakau, kad man neduotų jokios informacijos apie tai, ką kažkas pasakė. Noriu susikaupti į savo darbą ir gerbiu žurnalistus, tai irgi yra mano darbo dalis. Bet tai normalu užsieniečiams, nes į juos visad krypsta daugiau strėlių, mes turime tai atlaikyti. Dabar žiniasklaidos vaidmuo yra kur kas didesnis. Būdamas žaidėju kažkiek gali pasislėpti nuo dėmesio, jei gauni traumą, tave daugiau saugo, tu esi žvaigždė. Taip ir turėtų būti.

– Nepaisant prasto komandos pasirodymo Eurolygoje, „Betsafe-LKL“ jums pavyko pralaimėti tik kartą, o ir nusileidote antrai turnyro lentelės komandai. Ar jaučiate, kad „Žalgiris“ net sunkiausiame sezone vis tiek gerokai lenkia kitas Lietuvos komandas?

– Nesutinku. Lietuvos lyga yra labai stipri, tai man tapo siurprizu. Daug gerų žaidėjų, daug gerų komandų ir trenerių. Gali pajausti, kad krepšinis čia yra numeris vienas. Buvo daug rungtynių, kurias laimėjome tik paskutinę sekundę, lemiamais metimais, po pratęsimo. Nebuvo lengva ir vis dar nėra. Turi tikrai atiduoti visą save ir net tada nesi tikras, kad laimėsi.

– Pakalbėkime apie jūsų oponentus šį savaitgalį, Vilniaus „Ryto“ komandą. Iki šiol prieš juos sužaidėte dvejus skirtingas mačus, kokį įspūdį jums jie paliko?

– Šios dvejos rungtynės buvo visiškai skirtingos. Pirmosiose aš buvau tik neseniai atvykęs, antrosiose turėjome daug problemų su sveikata, buvome sužaidę 5-6 rungtynes per 12 dienų. Nebuvo lengva, bet kiekvienos rungtynės yra kita istorija. „Rytas“ vis dar yra „Rytas“, jie yra gera komanda ir dominuoja „Betsafe-LKL“. Jie pralaimėjo trejas rungtynes – vienerias sezono pradžioje, antras mums, o trečias – „Lietkabeliui“, kuris yra puikus. Tai bus derbis, žaisime išvykoje, jie turi visus savo sudėties ginklus ir tai tikrai bus įdomus mačas.

– Kai laimėjote Vilniuje, nutraukėte sėkmingą „Ryto“ atkarpą. Nuo to laiko vilniečiai du kartus pralaimėjo „Lietkabeliui“, įskaitant taurės pusfinalį, ir baigė pasirodymą FIBA Čempionų lygoje. Tuo metu daug kas favoritu įvardino būtent vilniečius, tačiau dabar situacija turbūt yra priešinga. Ar sutinkate su tuo?

– Sezonas yra ilgas. Visos komandos kenčia, turi geresnių ar blogesnių atkarpų. Net tokios komandos kaip Madrido „Real“ turi krizių. Geriau tas krizes išgyventi viduryje sezono. Geros komandos iš to pasimoko ir tampa stipresnės. „Rytas“ tikrai žaidžia gerai. Jie turi daug lygiaverčių žaidėjų. Iki sezono pabaigos vis dar daug rungtynių, o mums šios rungtynės yra svarbios todėl, kad jas laimėję greičiausiai nebeprarasime pirmosios vietos lentelėje.

– Edgaras Ulanovas Vilniuje buvo didžiulis faktorius – pelnė 19 taškų ir atkovojo 8 kamuolius. Sezono pradžia jam buvo sunki, bet dabar jis atrodo geriausios savo formos ir prieš vilniečius niekada nestokoja motyvacijos. Kaip apibūdintumėte Edgaro transformaciją sezone ir ko iš jo tikitės sekmadienį?

– Buvau naujas treneris ir kai atėjau, jis nebuvo geros formos. Bet po truputį jis pagavo ritmą, po kelių geresnių rungtynių padarė žingsnius į priekį. Daug kartų minėjau, kad jis ir treniruotėse pilnai atsiduoda darbui, stumia tai daryti ir kitus. Jis rodo lyderystę.

Ulanovas nesirenka tarp rungtynių, visose jis rungtyniauja nesitaupydamas. Kiti lietuviai irgi žino, ką tai reiškia, jiems nereikia aiškinti, kas vyksta. Labiau baiminuosi dėl užsieniečių, bet ir jie tai daugmaž supranta ir bus pasiruošę rungtynėms.

– Kalbant apie priešininkus, kuriuos jų žaidimo aspektai jums bus svarbiausia eliminuoti? Kurie žaidėjai, jūsų nuomone, kelia didžiausią grėsmę „Žalgiriui“?

– Dar turime kelias dienas ir jas išnaudosime pokalbiams ir darbui šioms rungtynėms. Ieškosime silpnų ir stiprių vietų, ruošimės individualiai. Turėjome problemų su Buva pirmosiose rungtynėse. Pasimokysime iš pirmų dviejų mačų, peržiūrėsime keletą jų rungtynių ir eisime kautis.

– Jūs neturėjote galimybės įveikti „Ryto“ taurės finale ir dabar yra paskutinis kartas, kai susitinkate prieš atkrintamąsias varžybas, kuriose galbūt susitiksite tik finale. Kaip svarbu laimėti šias rungtynes, kad niekam nekiltų abejonių dėl to, jog „Žalgiris“ vis dar yra labiausiai dominuojanti komanda Lietuvoje, ir kad nesuteiktumėte vilties „Rytui“?

– Atkrintamosios yra pats svarbiausias sezono metas. Šios rungtynės yra svarbios, bet net ir laimėjęs 20 taškų negali nusiraminti. Galbūt, jei žaisime prasčiau, būsime atsargesni atkrintamosiose varžybose. Kai esi „Žalgiryje“, iš tavęs tikisi laimėti kiekvienas rungtynes, nesvarbu prieš ką žaisti.

– Mačai Vilniuje „Žalgiriui“ tikriausiai vieninteliai, kai jie sutinka tokį griausmingą varžovų palaikymą. Kaip jums patinka vadovauti komandai tokioje atmosferoje?

– Visada mėgaujuosi tokiomis rungtynėmis. Man patinka tokia atmosfera, patiko ir kai buvau žaidėjas. Visada norisi kuo daugiau ir kuo garsesnių sirgalių. Esu žaidęs ir treniravęs Graikijoje, Turkijoje, Adrijos lygoje, kur susirenka pilnos salės išprotėjusių sirgalių. Mėgaujuosi tuo. Emocijų lygis manyje išliko maždaug toks pats, koks buvo esant žaidėju. Kai kurie dalykai nesikeičia.

Sponsors

Title sponsor

General sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Partners

Broadcasting partner
Broadcasting partner
Technical partner
Medical partner
Technical partner
Broadcasting partner
Technical partner