„Teisėjo švilpukas“: numuštas kamuolys, nepastebėtos pražangos ir žingsniai
LKL / BNS nuotr.

„Teisėjo švilpukas“: numuštas kamuolys, nepastebėtos pražangos ir žingsniai

Author: LKL.lt
2019-04-19

Lietuvos krepšinio lyga, siekdama šviesti krepšinio visuomenę ir atidžiau sekti arbitrų darbą, vysto rubriką „Teisėjo švilpukas“ ir kiekvieną savaitę išskiria diskutuotinus momentus ir juos aiškina.

Šią savaitę rubrikoje „Teisėjo švilpukas“ analizuojami trys epizodai iš „Betsafe–LKL“ praėjusios savaitės kovų. Rubrikoje atrinkti kai kurie epizodai, kurie ne itin dažnai pasitaiko krepšinio aikštelėse – tam, kad būtų aiškiau suprantami teisėjų sprendimai. Šiais pateiktais epizodais siekiama šviesti krepšinio visuomenę apie taisyklių traktavimus ir paaiškinti teisėjų sprendimus.

Visus epizodus atrenka ir juos aiškina LKL teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis ir Krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Kęstutis Pilipauskas.

1 momentas: ar pažeistos taisyklės? („Juventus“ – „Rytas“)

Žaidėjas Nr. 18 (M. Girdžiūnas) meta į krepšį. Gynėjas Nr. 12 (K. Gainesas) aukštai pašokęs bando blokuoti metimą. Jis liečia kamuolį, kuris jau atšoko nuo lentos, tačiau dar nėra pilnai pakilęs virš lanko, todėl čia pažeidimo nėra.

Kitas svarbus momentas, kurį turėjo įvertinti teisėjai – ar K. Gainesas, prieš tai ranka užkabinęs tinklelį, nesujudino krepšio taip, kad sutrukdė kamuoliui įkristi į krepšį? Akivaizdaus sutrukdymo nematyti, tad šiuo atveju teisėjai nusprendė, kad tinklelio lietimas pataikymui įtakos neturėjo.

Skubios peržiūros sistema pasinaudoti nebuvo galima, nes taisyklės tai leidžia tik 2 paskutinėse ketvirto ketvirčio (arba pratęsimo) minutėse. 

2 momentas: pražanga ar ne? („Juventus“ – „Rytas“)

Baigiantis ketvirčio laikui žaidėjas Nr. 6 (R. Stipčevičius) pašoka tritaškiam metimui. Gynėjas Nr. 22 (M. Runkauskas) šoka šalia stengdamasis išvengti kontakto, tačiau ore susiliečia su R. Stipčevičiaus kaire ranka ir jį stumteli.

Puolėjas praranda pusiausvyrą – tai pražanga, kurią teisėjas turėjo fiksuoti ir skirti 3 baudos metimus.

3 momentas: žingsniai ar pražanga? („Lietkabelis“ – „Nevėžis“)

Žaidėjas Nr. 5 (S. Sinovecas) po driblingo sustoja, suima kamuolį į abi rankas, o prieš metimą peršoka abiem kojomis. Tai – „žingsnių“ taisyklės pažeidimas, kurį teisėjai turėjo užfiksuoti.

Gynėjas Nr. 6 (G. Matulis) prieš S. Sinovecą prasižengė jau po pažeidimo, todėl pražanga turėjo būti ignoruojama.

Sponsors

Title sponsor

General sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Partners

Technical partner
Broadcasting partner
Technical partner
Broadcasting partner
Medical partner
Broadcasting partner
Technical partner