„Teisėjo švilpukas“: atkrintamųjų starte fiksuota klaidų
Photo: Fotodiena.lt

„Teisėjo švilpukas“: atkrintamųjų starte fiksuota klaidų

Author: LKL.LT
2018-05-17

Lietuvos krepšinio lyga, siekdama šviesti krepšinio visuomenę ir atidžiau sekti arbitrų darbą, vysto rubriką „Teisėjo švilpukas“ ir kiekvieną savaitę išskiria diskutuotinus momentus ir juos aiškina. Šią savaitę pateikiame keturis epizodus iš atkrintamųjų „Betsafe–LKL“ varžybų starto.

„Betsafe–LKL“ ketvirtfinaliai įgauna pagreitį. Dviejose serijose po dvejų pirmų rungtynių lygu 1-1, o Vilniaus „Lietuvos rytas“ šeštadienį galės tapti pirma pusfinalio dalyve.

Šeštadienį – artimiausios „Betsafe–LKL“ rungtynės
Ketvirtfinalio (iki 3 pergalių) pora Serija Laikas TV
Neptūnas–Pieno žvaigždės 1-1 17:00
Lietuvos rytas–Juventus 2-0 17:20
Lietkabelis–Šiauliai 1-1 18:15

LKL atrinko keturis epizodus iš prasidėjusių atkrintamųjų varžybų – šie momentai sukėlė trenerių ir sirgalių diskusijų. Dviejuose epizoduose analizuotos pražangos greitame puolime, taip pat išaiškinami teisėjų sprendimai dėl grubios Darjušo Lavrinovičiaus pražangos prieš Lauryną Birutį ir įskaitytų Jahennso-Lay Manigat taškų per rungtynes su Klaipėdos „Neptūnu“.

Rungtynių teisėjų priimtus sprendimus aiškina ir komentarus pateikia LKL ekspertai – LKL teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis ir Krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Kęstutis Pilipauskas.

1 momentas: R. Giedraičio pražanga prieš A. Irelandą („Juventus“ – „Lietuvos rytas“)

Žaidėjas Nr. 31 (R. Giedraitis) siekia išmušti kamuolį, bet nepataiko į jį, o liečia žaidėjo Nr. 2 (A. Irelando), bėgančio į greitą ataką, ranką. Pagrindiniai vertinimo, ar tai paprasta, ar nesportinė pražanga, kriterijai:

a) ar besiginantis žaidėjas siekia išmušti kamuolį (ir turi realias galimybes tai padaryti)? Šiuo atveju – taip, nes R. Giedraitis net šiek tiek liečia kamuolį;

b) ar tai trumpas mušimo per ranką veiksmas, ar tiesiog ištiesta ranka, laikanti varžovą už liemens? Šiuo atveju – trumpas rankos lietimas, be užlaikymo. Beje, A. Irelandas, šiek tiek naudodamas vaidybos elementus, bando sustiprinti pražangos įspūdį.

Įvertinus šiuos kriterijus – geras teisėjo sprendimas fiksuoti paprastą pražangą.

2 momentas: Ch. Kramerio pražanga prieš D. Pitą („Juventus“ – „Lietuvos rytas“)

Žaidėjas Nr. 3 (Ch. Krameris), užimdamas legalią gynybinę padėtį, siekia išmušti kamuolį besiveržiančiam į greitą ataką žaidėjui Nr. 11 (D. Pitai). D. Pita, imituodamas varžovo pražangą, dar sugriebia kamuolio link tiesiamą Ch. Kramerio ranką.

Pražanga (blokavimas) gynėjui buvo, bet ji nebuvo nesportinė (kriterijai – tie patys, kaip ir ankstesniame epizode).

Teisėjas priėmė gerą sprendimą skirti paprastą pražangą.

3 momentas: D. Lavrinovičiaus ir L. Biručio kontaktas („Lietkabelis“ – „Šiauliai“)

Žaidėjas Nr. 7 (D. Lavrinovičius) abiem rankomis apkabinęs laiko žaidėją Nr. 11 (L. Birutį), kuriam perduodamas kamuolys ir jau tuo metu turėjo būti fiksuojama laikymo pražanga. Pagavęs kamuolį, L. Birutis jau pradeda metimo į krepšį veiksmą, o už jo nugaros likęs D. Lavrinovičius, dar laikydamas savo dešine ranka varžovą už liemens, kaire ranka stipriai muša per varžovo ranką.

Teisėjai priėmė blogus sprendimus visų pirma pavėlavę skirti paprastą (laikymo) pražangą iki metimo fazės pradžios, o po to jau turėję fiksuoti  nesportinę pražangą.

4 momentas: įskaityti J. Manigat taškai („Pieno žvaigždės“ – „Neptūnas“)

Žaidėjas Nr. 1 (J. Manigat) veržiasi krepšio link. Baigęs driblingą ir paimdamas kamuolį į rankas, jis kaire koja  remiasi į grindis, atsispiria ir pašokęs orą užkliūva už žaidėjo Nr. 21 (S. Galdiko) kojos. Teisėjas tuo metu teisingai fiksuoja blokavimo pražangą S. Galdikui, o J. Manigat nusileidžia ant grindų ta pačia kaire koja ir įmeta kamuolį į krepšį. Metimas įskaitomas.

Teisėjai priėmė blogą sprendimą įskaityti taškus, nes po švilpuko, nors ir būdamas metimo procese, J. Manigat sužingsniavo – su kamuoliu rankose du kartus iš eilės lietė grindis ta pačia koja. Taškai neturėjo būti įskaityti ir reikėjo skirti du baudos metimus už pražangą.

Sponsors

Title sponsor

General sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Partners

Broadcasting partner
Technical partner
Technical partner
Technical partner
Broadcasting partner
Broadcasting partner
Medical partner