„Betsafe–LKL“ reitingas: „Dzūkijos“ atgimimas, „Skycop“ bei „Nevėžio“ kritimas
LKL / BNS nuotr.

„Betsafe–LKL“ reitingas: „Dzūkijos“ atgimimas, „Skycop“ bei „Nevėžio“ kritimas

Author: Vaidas Čeponis (LKL.lt)
2019-04-03

Alytaus „Dzūkija“ iš dešimtosios pozicijos pakilo net į šeštąją. Tuo tarpu Kėdainių „Nevėžis“ ir Prienų „Skycop“ krito dviem laipteliais žemyn.

„Betsafe–LKL“ čempionato komentatorius Vaidas Čeponis šį sezoną sudaro lygos reitingą. Šį kartą reitingas pateikiamas praėjus trims pirmenybių ratams. Tai subjektyvi nuomonė atsižvelgiant į pastarojo meto rezultatus.

Pirmoje straipsnio dalyje – 6-10 reitingo vietose esančios komandos.

10 (vieta po II čempionato ratų – 8) Kėdainių „Nevėžis“: 4 pergalės – 23 pralaimėjimai, trečiajame rate 0-9

9 pralaimėjimai iš eilės. Tokia serija gali „pasigirti“ kėdainiškiai, pakartoję prasčiausią savo pasirodymą, užfiksuotą 2016-2017 m. sezone.

Apie komandą daug ką pasako tai, kad ji užima paskutinę vietą lygoje pagal pelnomus taškus, dvitaškių, tritaškių taiklumą, rezultatyvius perdavimus.

Dar vienas iškalbingas faktas – vyriausiasis treneris Darius Dimavičius neturi jokio padėjėjo. Pas strategas vienas vadovauja rungtynėms, individualiai dirba su žaidėjais, rengia skautingą.

Liūto dalį taškų pelno tik du krepšininkai – daug metimų atliekantys amerikiečiai Zaidas Hearstas (vid. 13,6 taško) ir Adonte Parkeris (13,4 taško). Pastarasis dabar irgi nespindi – per paskutinius tris mačus pataikė tik 5 iš 19 tritaškių.

Galbūt vienintelė paguoda ta, kad „Nevėžis“ iš trečiajame rate devynių pralaimėtų dvikovų keturiose varžovams nusileido tik 1-4 taškų skirtumu, trijose – 6-9 taškais.

9 (9) „Šiauliai“: 5-22, trečiajame rate 2-7

Po pralaimėjimo namie „Dzūkijai“ šiauliečiai turi tik teorines galimybes patekti į atkrintamąsias varžybas. Jiems liko kautis su „Nevėžiu“ dėl 9-osios vietos ir išvengti paskutinės pozicijos, kuri gali reikšti iškritimą iš LKL.

Per tris ratus Antano Sireikos auklėtiniai taip ir nesulopė gynybos. Jiems alytiškiai praėjusį savaitgalį atseikėjo net 110 taškų. Vidutiniškai Saulės miesto ekipa į savo krepšį praleidžia net po 89,7 taško. Tai blogiausias rodiklis čempionate.

Tik dabar, atrodo, „Šiauliai“ įsigijo pajėgesnį legionierių – Sethą Alleną. Šis gynėjas per dvejas rungtynes rinko po 13 taškų, atliko po 4,5 rezultatyvaus perdavimo, pataikė 50 proc. tritaškių.

Puola šiauliečiai neblogai – pagal pelnomus taškus (vid. 81,4) užima penktąją vietą. Monstriškai ėmė rungtyniauti sunkusis puolėjas Arminas Urbutis. Jis per du pastaruosius mačus vidutiniškai įmetė net po 23 taškus, pataikė 20 iš 27 dvitaškių, rinko 25,5 naudingumo balo ir pateko į simbolinę naudingiausių mėnesio krepšininkų penketuką.

Jam dabar solidžiai talkina Karolis Lukošiūnas, Antanas Udras. Tačiau tai klubui tikriausiai nepadės skinti pergalių, jei nebus sutvarkyta gynyba, kuri kiaura kaip rėtis.

8 (6) Prienų „Skycop“: 9-18, trečiajame rate 2-7

Trečiajame rate Virginijaus Šeškaus kapela nuskynė tik dvi pergales. Didžiąją sezono dalį kamavo bėdos su gynyba, bet jau kurį laiką smarkiai buksuoja ir puolimas. Prieniškiai pelno tik 76,9 taško ir šioje statistikos kategorijoje smuktelėjo į devintąją poziciją.

Suprastėjo ir tritaškių pataikymas – iki 34,1 proc. (7-oji vieta). Nors tolimi metimai nebekrenta, „Skycop“ žaidėjai vis tiek nuolat svaido iš toli – atlieka net po 29,1 tritaškio ir pagal šį rodiklį gerokai lenkia visas kitas ekipas (antras – „Nevėžis“ su vid. 25,4).

Taikiklis visiškai nusimušė komandos snaiperiui Martynui Gecevičiui – jis dabar per dvejas rungtynes iš tolimojo nuotolio nepataikė nė karto iš 11 bandymų.

Darjušas Lavrinovičius per pastaruosius septynis mačus sukrapštė tik du tolimus metimus iš 21 mėginimo! Krizė ištiko ir kitą veteraną Mindaugą Lukauskį. Jis per šešias dvikovas pelnė tik po 4,3 taško.

Tik Žygimantas Janavičius ir Malcolmas Grantas paskutiniu metu demonstruoja įvairiapusį žaidimą.

Svajonių viršūnė būtų pakilti į šeštąją poziciją reguliariajame sezone, bet tam reikia mažo stebuklo.

7 (7) Utenos „Juventus“: 11-16, trečiajame rate 4-5

Utenos klubo sirgaliai, ko gero, tikėjosi geresnio komandos žaidimo. „Juventus“, turėdamas panašaus lygio sudėtį su „Pieno žvaigždėmis“, nuo pastarosios ekipos atsilieka net 5 pergalėmis ir praktiškai nebeturi šansų pakilti ant penktojo turnyro lentelės laiptelio.

Uteniškių žaidimas banguoja visą sezoną. Trečiajame rate jie svečiuose nukovė „Lietkabelį“, bet neatsilaikė prieš „Dzūkiją“, dviženkliu skirtumu prapylė „Pieno žvaigždėms“.

Komandą labai gramzdina pamesti kamuoliai. Utenos ekipa padaro net po 15 klaidų – daugiausia iš visų. Nuvilia Mariaus Runkausko žaidimas. Jis neseniai į „Skycop“ krepšį įmetė 18 taškų, bet prieš tai per šešias dvikovas vidutiniškai pelnė vos po 3 taškelius. Gerokai daugiau buvo tikėtasi iš Aleksandro Zacharovo.

Be to, į duobę krito klubo kapitonas Arvydas Šikšnius, kuris per paskutinius penkis mačus rinko po 5 taškus, o pastarosiose penkeriose rungtynėse prašovė net 19 tritaškių iš 24 bandymų. Kurį laiką blizgėjęs Karolis Guščikas irgi visiškai sustojo – per dvi paskutines dvikovas krapštė tik 1,5 taško, atkovojo po 1 kamuolį.

Džiugina tik solidus ir stabilus Martino Gebeno žaidimas. Šis vidurio puolėjas sukaupė dviženklį naudingumą net per 17 mačų iš eilės ir pripažintas naudingiausiu kovo mėnesio lygos krepšininku.

6 (10) „Dzūkija“: 9-18, trečiajame rate 3-6

Alytiškiams trečiajame rate ne kartą nugarą atsuko Fortūna. Jie tik per pratęsimą turėjo pripažinti „Skycop“, „Neptūno“ ir „Juventus“ pranašumą. Dzūkai rimtai kibo į atlapus „Rytui“ ir „Lietkabeliui“.

Alytaus klubas pasirinko du gana aukšto lygio legionierius. Gynėjas Elijah Brownas meta po 13,1 taško, o aukštaūgis Keremas Kanteris – 19,4, be to, atkovoja 7,6 kamuolio. „Šiauliams“ jis įsūdė 35 taškus, sugriebė 11 kamuolių.

Dabar puikią sportinę formą demonstruoja ir Paulius Petrilevičius. Jis per tris pastarąsias LKL akistatas pelnė po 14,3 taško, kaupė 20,3 naudingumo balo.

„Dzūkija“ ir toliau pirmenybėse karaliauja po krepšiais – atkovoja 38,1 kamuolio. Tai pats geriausias rezultatas.

Tiesa, komandai koją kiša labai blogas pataikymas. Dvitaškių procentas siekia tik 51,5, tritaškių – 33,8, baudų – 70,3. Pagal šiuos tris komponentus dzūkai atitinkamai žengia devinti, aštunti ir dešimti.

„Dzūkija“ net keturiais laipteliais palypėjo komandų reitinge ir atrodo pajėgi vytis „Juventus“, kuri kovoje dėl 6 vietos reguliariajame sezone lenkia dzūkus dviem pergalėmis.

Sponsors

Title sponsor

General sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Partners

Technical partner
Broadcasting partner
Technical partner
Technical partner
Medical partner
Broadcasting partner
Broadcasting partner