M. Kupšas: apie išskirtinį sezoną, patirtį Kinijoje bei naują ginklą puolime
Photo: V. Mikaitis

M. Kupšas: apie išskirtinį sezoną, patirtį Kinijoje bei naują ginklą puolime

Author: LKL.LT
2018-09-06

Naujasis Panevėžio „Lietkabelio“ vidurio puolėjas Mindaugas Kupšas neseniai baigė intensyviausią karjeros sezoną – praėjusį rugsėjį Utenos „Juventus“ ekipoje startavęs aukštaūgis gegužę persikėlė į antrąją Kinijos lygą, o iš ten rugpjūčio pabaigoje atvyko į Aukštaitijos sostinę.

Beveik metus laiko be poilsio rungtyniavęs M. Kupšas iš „Lietkabelio“ sulaukė 12 dienų atostogų, o dabar su naujaisiais komandos draugais pluša treniruotėse bei ruošiasi naujam sezonui.

„Reikėjo išsivalyti mintis nuo krepšinio, nes nuovargis labiau psichologinis nei fizinis, – tinklalapiui LKL.LT sakė Panevėžio komandos centras. – Tikiuosi, kad poilsio užteko. Tai pirmas toks sezonas mano karjeroje, tad sunku pasakyti, kaip viskas susidėlios.“

M. Kupšas praėjusį „Betsafe–LKL“ sezoną buvo antras naudingiausias pirmenybių krepšininkas, į priekį užleidęs tik reguliariojo sezono MVP prizą iškovojusį Lauryną Birutį.

Karjeros sezoną Utenoje sužaidęs M. Kupšas per susitikimą pelnydavo po 13,6 taško, atkovodavo po 6,6 kamuolio bei rinkdavo po 18,4 naudingumo balo.

Galingai rungtyniavęs aukštaūgis į save atkreipė antroje Kinijos lygoje žaidžiančios Čongčingo „Sanhai Lanling“ ekipos dėmesį, o žiniasklaidos priemonės skelbė, kad iš Joniškio kilęs vidurio puolėjas sulaukė net 7 kartus didesnio atlyginimo, nei uždirbdavo Lietuvoje.

Kinijoje M. Kupšui teko prisitaikyti prie kitokio stiliaus krepšinio bei NBA lygai artimesnių taisyklių – 6 pražangų limito, 12 minučių trunkančių kėlinių, dviejų legionierių limito.

Lemiamuose ketvirčiuose ekipos galėdavo aikštelėje laikyti tik vieną užsienietį krepšininką.

„Pirmuose mačuose buvo keista, bet su laiku prisitaikiau, – įspūdžiai dalijosi krepšininkas. – Dabar iš naujo teks pratintis prie europinio krepšinio (juokiasi).

Kinijos antra lyga, žinoma, nesiekia „Betsafe–LKL“ lygio, tačiau šias lygas labai sunku lyginti dėl skirtingo žaidimo stiliaus.

Kinijoje žaidžiamas „bėgi ir meti“ krepšinis bei labai priklausomas nuo tų dviejų legionierių.

Kinai užima daugiau pagalbinių žaidėjų roles.“

Per tris mėnesius praleistus Rytų Azijos valstybėje M. Kupšas spėjo sužaisti 28 mačus.

Sunkiai sustabdomas lietuvis vidutiniškai pelnydavo po 21,3 taško, atkovodavo po 12,4 kamuolio, blokuodavo po 2,3 metimo bei rinkdavo po 30,8 naudingumo balo.

Aukštaūgio atstovaujama „Sanhai Lanling“ sezoną baigė 9-oje vietoje – 12 pergalių ir 16 pralaimėjimų.

„Pamačiau kitokią kultūrą, kaip žmonės gyvena, pamačiau ir kitokį krepšinį, – patirtimi Rytų Azijoje dalijosi M. Kupšas. – Tai išskirtinė mano vasara be poilsio – labai gera patirtis. Smagu patirti kažką naujo.

Galimybės grįžti į Kiniją neatmetu, bet pirmiausia žiūrėsiu, kaip į tokį sezoną reaguos mano kūnas. Jei viskas gerai, tai kodėl ne? Vis tiek geriau, nei vasarą sėdėti ant sofos ir nieko neveikti. Dar finansinės sąlygos buvo pasiūlytos tokios, kurių nesinorėjo atsisakyti.“

Kinijoje vidurio puolėjo laukė ir didesnė laisvė puolime – praėjusiame „Betsafe–LKL“ reguliariajame sezone nė vieno tritaškio neišmetęs centras Kinijoje per 28 mačus švystelėjo 23 tritaškius – pataikė 6.

„Treneris leisdavo mesti, tai ir nedvejodavau, juk nėra taip, kad negaliu pataikyti iš toli – kažkiek atakuoju iš vidutinio nuotolio ir tai man neblogai sekasi, – apie žaidimo stiliaus pokyčius pasakojo M. Kupšas. –  Viskas priklauso nuo trenerio sistemos – jeigu yra žalia šviesa, tai kodėl to nedaryti? Juk krepšinis irgi keičiasi. Reikia ir pačiam kažkiek praplėsti arsenalą, įterpti naujų dalykų, kad varžovams nebūčiau lengvai nuspėjamas.“

M. Kupšas neatmeta galimybės tritaškiais metimais džiuginti ir „Bestafe–LKL“ žiūrovų.

„Jei treneris leis, tai kodėl ne? Jei neleis, tai stengsiuos su tuo labai nesidraskyti, – samprotavo aukštaūgis. – Kiekvieną kartą stengies kiek įmanoma labiau patobulėti, iš kiekvieno trenerio stengiesi išmokti kažką naujo. Jei visada žaisi tą patį, tai varžovams būsi lengviau nuspėjamas.“

Mindaugas Kupšas
Manau, kad ši „Lietkabelio“ komanda gali žengti toli – norėtųsi užsikabinti kažkokį medalį.

„Lietkabelio“ marškinėlius po šešerių metų pertraukos užsivilksiantis M. Kupšas tiki ambicingu Aukštaitijos sostinės ekipos projektu bei trokšta iškovoti „Betsafe–LKL“ medalį.

„Komandos komplektacija yra labai gera. Mums dar trūksta susižaidimo, nes daug naujų žmonių sulipdyti į naują kolektyvą užtrunka laiko. Trūksta susikalbėjimo, bet sezono eigoje viskas bus gerai.

Sieksime aukščiausių tikslų ir, tikiuosi, kad ten būsime. Manau, kad ši „Lietkabelio“ komanda gali žengti toli – norėtųsi užsikabinti kažkokį medalį“, – sakė krepšininkas.

Sponsors

Title sponsor

General sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Partners

Medical partner
Technical partner
Broadcasting partner
Technical partner
Technical partner
Broadcasting partner
Broadcasting partner