LKL'25. Sezonas, kuomet lygoje dominavo Seimo narys
Photo: G. Mačiulio nuotrauka

LKL'25. Sezonas, kuomet lygoje dominavo Seimo narys

Author: R. Pakėnas
2017-12-13

Lietuvos krepšinio lyga per jubiliejinį 25-ąjį sezoną prisimena svarbiausius lygos gyvenimo momentus. Kiekvieną savaitę trečiadieniais pateikiame LKL.LT skaitytojams straipsnius apie istorines asmenybes, įvykius ar pasiekimus. Šį kartą – straipsnis apie Gintautą Šivicką, legendinį Marijampolės „Sūvalkijos“ krepšininką, kuris būdamas Seimo nariu sugebėjo tapti rezultatyviausiu LKL sezono krepšininku.

2000–2001 m. sezonas Marijampolės „Suvalkijai“ buvo vienas sudėtingiausių. Tuomet LKL pirmenybėse sūduviai per 32 rungtynes laimėjo vos 4 kartus, tačiau savo sudėtyje turėjo kone ryškiausią čempionato žvaigždę – Seimo narį Gintautą Šivicką. Darbą Seime ir krepšinio aikštelėje derinęs aukštaūgis tapo rezultatyviausiu lygos krepšininku.

Prieš šį sezoną 32-ejų G. Šivickas vis labiau jautė įvairių traumų padarinius – skausmus nugaroje, keliuose ar pėduose. Tai buvo lyg ženklai apie artėjančią karjeros pabaigą, prieš kurią jis ėmė dairytis kitų galimų karjeros vingių. Jie netikėtai pakrypo į politiką.

„Politiko kelio nesirinkau, jis pats mane pasirinko, – tinklalapiui LKL.LT prisiminimais dalijosi G. Šivickas. – Šalia turimo verslo norėjosi dar kažko neatpažinto. Todėl Naujosios Sąjungos partijos pasiūlymui kandidatuoti Seimo rinkimuose neatsisakiau.“

Visgi patekimas į Seimą atletui buvo toks netikėtas, kad jis svarstė apie galimybę atsisakyti mandato. Aukštaūgis dar nebuvo pasiruošęs atsisveikinti su veikla, kuria užsiiminėjo pastaruosius 20 gyvenimo metų – krepšiniu.

Gintautas Šivickas
Dėl krepšinio svarsčiau atsisakyti Seimo nario mandato.

„Aš tiesiog nežinojau, ką daryti, – sakė G. Šivickas. – Tai esu sakęs tik žmonai, tačiau tuomet man buvo mintis atsisakyti Seimo nario mandato. Aš dar negalėjau susitaikyti su mintimi, kad reikia atsisveikinti su krepšiniu. Per vieną naktį aš turėjau pavirsti tuo, kuo nesitikėjau ir prarasti tai, ką dievinau visą gyvenimą.“

Apsisprendęs, kad tai bus paskutinis karjeros sezonas, G. Šivickas žaidė su didele ugnimi akyse. Puolėjas tuomet visuose 30 mačų surinko dviženklį taškų skaičių, mažiausiai jis buvo pelnęs 12 taškų, o daugiausia – 34. Paskutiniame karjeros sezone puolėjas turejo 20,7 taško, 5,7 atkovoto kamuolio bei 2 rezultatyvių perdavimų vidurkius.

„Žinojimas, kad tai paskutinis mano sezonas, man suteikė papildomų jėgų, – sakė G. Šivickas. – Kiekvienas rungtynes žaidžiau taip, lyg žaisčiau paskutinį kartą. Tvirtai žinojau, kad tai paskutiniai mano metai, todėl tikslo taupyti jėgas nebuvo. Norėjau karjerą užbaigti efektingai ir man tai pasisekė.“

Toks G. Šivicko žaidimas atrodo dar įspūdingiau žinant, kad jis praktiškai nedalyvaudavo treniruočių procese bei rungtyniavo negaudamas atlyginimo.

Rimantas Vitkus
G. Šivickas dalyvaudavo tik dviejose treniruotėse per savaitę.

„Jis dalyvaudavo tik dvejose treniruotėse per savaitę, tačiau treniruodavosi labai profesionaliai, – tinklalapiui LKL.LT sakė tuometinis „Suvalkijos“ treneris Rimantas Vitkus. – Jis buvo mūsų lyderis. Tai intelektualus žmogus, labai gerbiantis tiek save, tiek kitus. Krepšinio aikštelėje G. Šivickas pasižymėjo puikiu mąstymu bei didelėmis kovotojo savybėmis.“

G. Šivickas per karjerą 5 metus žaidė Kauno „Žalgiryje“, su kuriuo dukart tapo LKL čempionu, dar po metus jis praleido „Necoje“, „Sakaluose“ ir „Alitoje“. Neoficialiose rungtynėse puolėjas yra atstovavęs ir Lietuvos krepšinio rinktinei.

Pavyzdiniu krepšininku tuometinės „Suvalkijos“ lyderis buvo ne tik rungtynių metu. Nors treniruotėse dalyvaudavo retai, tačiau didelį patirties bagažą sukaupęs G. Šivickas nesibodėdavo juo dalintis ir su komandos draugais bei treneriais.

Šios pamokos į atmintį įstrigo ir dabartiniam Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ krepšininkui Aurimui Kiežai, kuris būdamas 18 metų rungtyniavo tuometinėje „Sūvalkijoje“.

„Labai gerai prisimenu, kad jis mane išmokė gerai daryti verpstę. Tai užstrigo atmintyje. Jis mokė, kaip gynyboje skaityti situacijas. Tai labai vertingos pamokos“, – tinklalapiui LKL.LT sakė A. Kieža.

2000–2001 m. sezonas „Sūvalkijai“ nesėkmingai klostėsi ne tik aikštelėje, tačiau ir už jos ribų. Klubą kankino finansiniai sunkumai bei ėmė skirstytis žaidėjai. Visgi būtent G. Šivickas buvo tas, kuris pirmasis pasakė, kad liks komandoje ir užbaigs sezoną. Autoritetu pasekė ir likę komandos krepšininkai.

Rimantas Vitkus
G. Šivickas buvo autoritetas ir pavyzdys visiems.

„Sudėtingas laikmetis, kuomet rėmėjai atsisakė remti komandą, – sakė R. Vitkus. – Mes pasiūlėme žaidėjams ieškotis naujų klubų arba užbaigti sezoną kartu. G. Šivickas buvo pats pirmasis, kuris pasakė, kad lieka. Jis ir taip žaidė savo noru bei negaudamas atlyginimo. Tai buvo autoritetas ir pavyzdys visiems.“

Aukščiausia nata karjerą baigęs G. Šivickas krepšinio kamuolio vėliau nelietė net 12 metų. Visgi persikėlęs gyventi į Šveicariją meilę šiam sportui atrado iš naujo. Dabar buvęs krepšininkas ir Seimo narys dirba vaikų treneriu mažame miestelyje šalia Ciuricho.

„Mano visi keturi vaikai žaidžia krepšinį ir aš čia tuo didžiuojuosi, – sakė G. Šivickas. – Supratau, kad norint, jog jie tai darytų gerai, teks pačiam imtis veiklos. Subūriau miestelyje kelias U11 ir U13 komandas, kurios dabar sėkmingai skina pergales. Atrodo, vėl darau tai, ko neplanavau, bet jaučiu begalinį malonumą.“

Kitus LKL'25 straipsnius galite rasti čia:
Bronzinė „Statyba“: įsimintinas šventimas bei išaugę krepšinio specialistai
Bronzinių alytiškių istorija su K. Lavrinovičiumi priešakyje
Pirmieji legionieriai: žaidimas už dyką, kultūrinis šokas ir „McDonald's“ paieškos
Neįtikėtinas 1996–ųjų „Žalgirio“ triumfas ir į aikštę mestas traumuotas Ž. Ilgauskas
Istorijos puslapiuose – ryškus Klaipėdos snaiperių įrašas
Žiedų valdovas, per debiutą pritemdęs net A. Sabonio žvaigždę
Bronziniai „Šiauliai“ demonstruodavo išskirtinį kovingumą
Daugiau nei du dešimtmečius gyvuojantis G. Einikio 61 taško rekordas
Legendiniai „Sakalai“ buvo kaip broliai
„Žalgirio“ dominavimą nutraukęs „Lietuvos rytas“ buvo ištroškęs pergalių
Pirmieji LKL čempionai: „Čempionų žiede slypi pasididžiavimas“

Sponsors

Title sponsor

General sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Main sponsor

Partners

Medical partner
Broadcasting partner
Technical partner
Technical partner
Broadcasting partner
Technical partner
Broadcasting partner